RAPPORT   FRA  EN VISITT  TIL  NEW  YORK,  JULEN  2001

 

 Lørdag  morgen den, 22. desember landet min kone og jeg - i strålende solskinn - på La Guardia International Airport, New  York.  Været var mildt og behagelig, og da  vi passerte Central Park, overrasket den med grønne trær og  velpleide plener.  I det hele tatt –  sånn rent meteorologisk  var det lite som tydet på at  Christmas var nært forestående…   

 

Vi tok inn på Wellington Hotel på Seventh Avenue, hvor vi  kun befant oss i kort rokade-avstand til Carnegie Hall.

Etter  behørig inspeksjon og installering på vårt rom i 18. etasje, og etter en bedre lunch, tok vi oss tid til å innånde litt av  førjulsatmosfæren som preget handlegatene i området.    Vi passerte rekker av utstillingsvinduer hos velkjente Lord & Taylor’s på Fifth Avenue, hvor barn i alle aldre beundret  elegante julekreasjoner av høy kunstnerisk kvalitet…

 

Englekor, iblandet litt Leroy Anderson, Judy Garland og Bing Crosby, sto her  for de musikalske bakgrunnskulisser,  - just som om vi var i Montreal - eller Oslo!

 

Ved Rockefeller Center  var the Skating plaza  omkranset av hundrevis av glitrende juletrær, og hadde etter beste tradisjon fullt belegg av glade skøyteløpere som  ivrige danset rundt, akkompagnert av musikk fra spenstige høytalere…

 

Som en motvekt mot alt dette verdslige og kommersielle, kapret  vi en av de mange karakteristisk gule drosjene  (som i New York aldri er langt borte, og som er overraskende billig) til Den norske Sjømannskirken som ligger på 52nd Street.  Her ble vi  mottatt av en vennlig stab, som bød på julegrøt som vi høflig avsto fra,  men  kaffe og vafler med norsk geitost ble for fristende, og bekom oss til overmål ganske så vel…

 

Vi hadde ventet større besøksbelegg i kirken, men presten kunne fortelle at antallet norske sjøfolk har avtatt dramatisk i de senere år,  tildels grunnet større og færre skip, men nok også av det faktum at mannskapene nå til dags  vesentlig rekrutteres fra Filippinene eller andre lavkostland.

 

I tillegg til et vakkert kirkerom og stor kantine med  kjøkken, ble vi også vist rundt i et velfylt bibliotek med leserom, meget pent møblert, syntes jeg, da det til min glede også hadde et “full size” sjakkbrett med tilhørende brikker!   P.C., tilknyttet Internet, fantes også.

 

 

Om aftenen (som vi i gamle dager  gjerne sa i O.S.S.), var jeg assisterende kjøgemester på balkongen i 24.etasje til vår vert, Mr. Blitzer – ( som dessverre ikke spilte lynsjakk!).    Fra utegrillen og inn til spisestuen,  bredte det  seg snart en liflig  duft  fra en bisonokses mer edle deler, (dog ikke de aller edleste). I skinnet fra trær, som i anledning julen  var utstyrt med titusener  av lyspærer, sannsynligvis direkte importert fra Bengal, og  som ga et glitrende farvespekter,  -  og med imponerende Manhattan Skyline som trollsk bakgrunn - var Central Park  denne kvelden et  vakkert, nærmest mystisk  skue…

 

Søndag, lillejulaften,  benyttet vi til litt shopping, - magasinene hadde fristende tilbud på en rekke  kurante varer,  - rabatter på 70% var således helt vanlig.

 

Vi unnet oss så  en  lunch  på en 1.klasses restaurant, og fant ut at prisene er omtrent som i Oslo,  men dog atskillig høyere enn i Montreal….    Dagens kulturdoser var først et besøk i  the Museum of  Modern Art, hvor vi så en retrospektiv utstilling av malerier og skulpturer av  den sveitsiske kunstner Alberto Giacometti.    Kvelden tilbrakte vi  i et privat middagselskap hos en tidligere konsertmester  av the New York Philharmonic Orchestra  - som hadde spilt under den legendariske Leonard Bernstein… For å beskrive denne festaften, vil jeg her benytte et av  seniormedlem Gunnar Jonsrud’s kraftuttrykk,  nemlig det saftige: HELAFTEN!

 

Mandag formiddag beså vi the Guggenheim Museum og the Neue Galerie for German and Austrian Art,

hvoretter vi hadde lunch i the Galerie’s Viennese Café med Leonard Cohen’s søster – som er en nær barndomsveninde av min kone.  Formiddagens program ble avsluttet med en frisk spasertur gjennom Central Park -  som fortsatt var sommerlig grønn og fin…

 

Julekveldens hovedprogram, var en konsert i Carnegie Hall med New York String Orchestra, hvilket ble en uforglemmelig musikalsk opplevelse. På programmet sto Mozart’s Serenata Notturna, K. 239 og Mozarts Symphonie nr. 31, K. 297,  (“Paris”)  som så ble fulgt av Beethoven’s  pianokonsert nr. 5,  (“Emperor”)   Her var Leon Fleisher en glimrende solist, mens orkesteret suverent ble ledet av den ikke ukjente Jaime Laredo.  Orkester, solist og dirigent høstet enorm applaus fra et begeistret publikum i  en fullsatt sal!

 

1.juledag opprant med solskinn og et par kuldegrader. Rundt Central Park var det et stort oppbud av hestedrosjer, som etter hvert fikk nok å gjøre, og som ved sin nostalgiske tilstedeværelse bidro sterkt til den rette julestemningen…    Vi overvar en stilfull julegudstjeneste i en stor episkopal kirke som  var vakkert  pyntet med masse julestjerner, og hvor et utmerket kor framførte både engelske og svenske julesanger.

 

Om aftenen - lettere oppløftet i ånden - dro vi til den litt nordligere bydel Riverdale, hvor vi hos gode venner deltok i en ekte amerikansk julemiddag, med utdeling av gaver til store og små. I stedet for julegløgg, startet vi middagen med champagne, - en variant jeg noe utrygt kan anbefale…  men i følge Max Manus  vil det jo helst gå bra!

 

Etter tidligere i uken å ha gjort flere forsøk på å oppspore lokalitetene til Manhattan Chessclub, lykkes jeg endelig å finne adressen. Men før det besøket kunne gjennomføres, måtte Ibsens Hedda Gabler inspiseres. Hun levde, viste det seg, så langt i beste velgående på  Ambassador Theatre på Broadway, i skikkelse av Richard Burton’s datter Kate, som etter sigende har fått mange lovlord for sin moderne tolkning av hovedrollen. Vi og vår amerikanske gjest for anledningen, nød matinéforestillingen, og ble slett ikke skuffet.

 

Etter å ha parkert min kone og vår amerikanske venn på  the  Irish Pub, fant jeg  ca. kl. 6.p.m fram til New Yorker Hotel,  på 34 th st. 8th Ave.   Straks etter kom  Chief Tournament Director,  Nick Conticello, inn i hotellets vestibyle, og etter behørig presentasjon, ble jeg på elskverdigste måte  invitert med til klubbens lokaler som lå i 15.etg. Lokalitetene besto av to spillerom og et lite kontor, med toaletter ca. 30 m. unna,  i enden av en korridorlabyrint.  Disponibelt spilleareal syntes å være ca. 40% av hva O.S.S.’ kan by  sine medlemmer. Veggene var rikt prydet med sjakktrofeer av ymse slag , samt et rikt utvalg av innrammede foto’s av gamle og nye mestere, hvorav  flere  av Robert Fischer.

 

Mr. Conticello fortalte at klubben f.t. befant seg i en nedgangsperiode, og at medlemstallet således var sterkt synkende.  Han skyldte på folks utstrakte bruk av computere, samt at folk mer og mer spilte på Internet istedenfor å møte opp i klubben.  For meg var selvfølgelig dette velkjente toner, - både fra Canada og Norge.  Jeg prøvde å muntre ham litt opp med å ytre håpet om at disse nok en gang i fremtiden vil finne veien tilbake til klubbenes mer sosiale sjakkaktiviteter .  Han svarte, uten synlig optimisme: “I hope you are right!”  

 

Det hadde nå arrivert en fem – seks spillere, og en av dem, en ung mann på ca. 40 – 50 år(!), utfordret meg til en 5 – minutters lynmatch. Som en stormvind åpnet han med å angripe i et rasende tempo, hvor han  raskt forsøkte seg med en total overkjørsel.  Jeg lot meg dog ikke affisere av slik villmannsferd, men forsvarte Selskapet’s ære ved uten større vanskeligheter å kaste ham tilbake, tildels med blodige  tap, for til slutt å sørge for at han gjentatte ganger  inngikk i den store statistikken - som omfatter metropolens mange trafikkofre…

 

Lettere oppkvikket fant jeg nå veien tilbake til  Irish Pub, hvorfra vi med taxi forflyttet oss til Little Italy, som er en mer eksotisk del av Manhattan.  Her  forfrisket vi oss med en fire retters splendid dinner, selvfølgelig med alt nødvendig tilbehør…  Midt under måltidet, kom et orkester bestående av messingblåsere i nissedrakter, stormende inn i restauranten, og ga, til gjestenes og også vertskapets store begeistring til beste kjente og kjære julemelodier fra mange land.  Dette høstet stormende applaus, og ikke minst - rikelig med tips - til de glade musikanter…!

Vi avsluttet vår New York-tur med å avlegge et besøk i Zinc Club,  som holdt  til i et dunkelt kjellerlokale.  Både musikerne og det litt voksne publikumet var ganske så sofistikerte, og det ble faktisk en meget trivelig avslutning på kvelden med avansert jazzmusikk og utmerket bar-service…!

 

 

 

 

La meg sånn  rent på fallrepet få avslutte med et innslag, som illustrerer noe de fleste sjakkspillere allerede vet, nemlig at vårt edle spill av og til kan innby til festlig komikk når man minst  venter det.   Se bare hva som hendte meg i Trofors, soer for Mosjøen, under en turnering  som vår tidligere forbundspresident, Ivar Brede Lie, sto i spissen for høsten 1984.   Stillingen er i seg selv ganske så grotesk, med hvits konge vel forvart i  hjørnet bak de sorte  bønder, og følgelig da på motsatt side av brettet!   At sort konge også befinner seg  i tilnærmet samme situasjon, gir stillingen et visst preg av absurd teater - med avslutning i samme stilen…

 

Jeg overlater ordet til  Knut Bøckman, som på den tiden  også var sjakkredaktør i Morgenbladet:

 

“Noe av det som gjør sjakk så utrolig fascinerende, er at selv de aller enkleste stillinger kan inneholde raffinerte poenger av forbløffende karakter. Kombineres  så dette med litt menneskelig komikk, er underholdningsmomentet vel ivaretatt.

 

Se på denne stillingen fra Grane-turneringen på Helgeland nylig:

 

Hvit: Willy L. Olsen Sort: N.N.  

 

 

 

Turneringen ble som tidligere meddelt, vunnet av svensken  Hans – Ove Haalen, på samme poengsum som landsmannen Kurt Setterquist og Henning Egede Nissen, Trondheim.

 

På hvits plass her ser vi imidlertid mesterspilleren Willy L. Olsen, Oslo Schakselskap. Hans motstander er en svenske som skal få være anonym for anledningen. Han burde ha luktet lunten da Olsen i det foregående trekk gjorde det lumske 1. Kg7 – h8!

 

Det var begynt å bli sent på kvelden, og noen av svenskens landsmenn ville ha N.N. med på byen.  - -

“Er du ikke ferdig snart, spurte de utålmodig?”  - - “Jo, dette skal gå fort”, svarte sortspilleren seiersikkert, der han sto med sine to merboender. Så trakk han:

 

1.- , De6??  

Nå er det nok mulig at hvit kan holde remis ved evig sjakk, som kan starte med 2. Df3+ osv. Men det kan også tenkes at sort konge slipper unna, eller at sort får satt sin dronning imellom med sjakk et sted, og dermed fremtvinger dronningbytte, så Olsen valgte det greieste:

 

2.D+f7!!  

En mer forbløffet svenske skal ikke være sett på Helgeland  i manns minne. På 2. - , D+f7 er hvit patt og partiet  remis. Sort trakk:

 

2. - , Df5

og hvit fullførte:

3. D+g6!!   

Situasjonen er nøyaktig den samme - - hvis sort slår dronningen, er hvit patt.  Herrene enendes om remis.

 

Så gikk svensken på byen, mens nordmannen satt tilbake og lo. Ikke så meget av skadefryd, som ut fra sin velutviklede sans for sjakkspillets luner.